Social Media Icons

Τοξοβολία : Από το βασιλικό παρελθόν μέχρι την πρωτοκαθεδρία της Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες σήμερα

Μαρ 12, 2022 0 comments

 

Συντάκτρια άρθρου : Κατερίνα Μίχα, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece

Η σχέση του κορεατικού λαού με το τόξο και το βέλος είναι ξεχωριστή και μετράει χρόνια παράδοσης και ιστορίας. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και ταξιδεύοντας μέχρι τις δυναστείες του παρελθόντος διαπιστώνουμε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Έχουμε καταγραφές τόσο από τη δυναστεία Goguryeo αλλά και τη δυναστεία Joseon.

Η τοξοβολία δεν αποτελούσε μόνο μέρος της εκπαίδευσης του στρατού αλλά όλοι οι πολίτες που λάμβαναν μέρος στις κρατικές εξετάσεις της εποχής ακόμα και οι λόγιοι όφειλαν να ξέρουν να χειρίζονται το τόξο. Αποτελούσε ένα από τα έξι μέρη της κομφουκιανιστικής εκπαίδευσης μαζί με την καλλιγραφία, τα μαθηματικά, τη μουσική,  την αρματηλασία και τη γνώση των τελετουργικών όπως μαθαίνουμε από τα χειρόγραφα της εποχής (Yegi - The Book of Rites).

Πέρα από την εκγύμναση του σώματος θεωρούνταν ως μέσο ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας και συνέβαλλε στην ανάπτυξη διανοητικών και ψυχικών αρετών όπως συγκέντρωση, πειθαρχία, σθένος, ακρίβεια, υπομονή.

Το κορεατικό τόξο που χρησιμοποιούνταν ήταν γνωστό ως Gakgung (κατασκευασμένο από κέρας ζώου). Ήταν τόσο ευρεία η χρήση του που έφτασε να φέρει και το όνομα Gukgung δηλαδή το εθνικό τόξο. Τα βέλη είναι κατασκευασμένα είτε από μπαμπού, ξύλο ή σίδερο. Στο παρελθόν η άριστη γνώση της τοξοβολίας προφύλαξε τη χερσόνησο της Κορέας από πλήθος εισβολών. Ο ναύαρχος Yi Sun-shin μάλιστα στον οποίο έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου που μπορείτε να δείτε εδώ ήταν γνωστός και ως δεινός τοξοβόλος. Η ιδιαίτερη τεχνική δημιουργίας των κορεατικών τόξων συμπεριλήφθηκε το 1971 ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Παραδοσιακό κορεατικό τόξο και βέλη

Σήμερα στην περιοχή Buncheon της Κορέας υπάρχει μάλιστα μουσείο αφιερωμένο στην τοξοβολία με πλήθος εκθεμάτων και αναπαραστάσεων τοξοβόλων της παλιάς εποχής σε μάχη.

Bucheon Bow Museum | 부천활박물관

Φτάνοντας σιγά σιγά στο παρόν βλέπουμε πως η τοξοβολία συνεχίζει να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Κορεατών αυτή τη φορά ως ένα ολυμπιακό άθλημα. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν διοργανωθεί στην εποχή μας η Κορέα κατέχει τα περισσότερα χρυσά τόσο στην κατηγορία των αντρών όσο και των γυναικών με τις γυναίκες αθλήτριες ειδικά να ξεχωρίζουν. Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε γιατί στην Κορέα η τοξοβολία φέρει επάξια τον τίτλο του εθνικού αθλήματος.

Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς είναι εξίσου ενδιαφέρουσα καθώς κάθε φορά οι προπονήσεις γίνονται σε τοποθεσίες όπου προσομοιώνονται οι συνθήκες σύμφωνα με τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων κάθε φορά.  Για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο μελετήθηκαν οι καιρικές συνθήκες πριν τη διεξαγωγή εκεί και οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια των προπονήσεών τους μεταφέρθηκαν σε μια περιοχή της Κορέας με παρόμοιες συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η βέλτιστη δυνατή απόδοση.

Οι λάτρεις των κορεατικών σειρών επίσης θα έχουν εντοπίσει πιθανότατα το πόσο συχνά κάνει την εμφάνιση της η τοξοβολία στα ιστορικά δράματα. Η τοξοβολία λοιπόν από κάθε άποψη αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι του κορεατικού αθλητισμού και πολιτισμού γενικότερα. Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο που μας επιτρέπει να ξεκλέψουμε μια ματιά στον κόσμο της κορεατικής τοξοβολίας.


Πηγές:

https://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2022/02/628_161432.html

http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20210929001059

https://www.amna.gr/olympics2020/article/571090/I-kuriarchia-tis-Notias-Koreas-stin-toxobolia-kai-ta-mustika-tisrn

https://www.korea.net/NewsFocus/HonoraryReporters/view?articleId=197252

https://www.nytimes.com/2021/07/20/sports/olympics/korea-archery-tokyo-olympics.html

https://www.korea.kr/news/policyNewsView.do?newsId=148623799



Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας