Social Media Icons

Το φεστιβάλ των φαναριών (연등회) και ο εορτασμός του στην Κορέα

Μαΐ 2, 2022 0 comments

Συντάκτρια άρθρου : Κατερίνα Μίχα, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece

Μετά από δύο χρόνια διακοπής των εορταστικών εκδηλώσεων λόγω κορονοϊού, το Lotus Lantern Festival (연등회) επέστρεψε και οι δρόμοι της Σεούλ φωτίστηκαν από χιλιάδες φαναράκια σε όλων των ειδών τα σχήματα και χρώματα. Φωτεινά άρματα με δράκους, μυθικούς φοίνικες, άνθη λωτού και πολλά άλλα ευοίωνα σύμβολα και παραστάσεις παρελαύνουν περήφανα υπό τη συνοδεία μουσικής. Οι ναοί στολίστηκαν με πολύχρωμα χάρτινα φαναράκια και άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό καλωσορίζοντας το με φαγητό και τσάι. Πρωταγωνιστές η διάχυτη χαρά και το ενωτικό κλίμα που φέρνει συμμετέχοντες και θεατές, ντόπιους και ξένους κοντά.

Ο λόγος που διεξάγεται η μεγαλοπρεπής αυτή γιορτή δεν είναι άλλος από τον εορτασμό των γενεθλίων του Βούδα. H γιορτή πλέον δεν απευθύνεται μόνο στους ακόλουθους του Βουδισμού. Αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να φορέσει η πόλη τη γιορτινή της διάθεση και να προσφέρει στους συμμετέχοντες μοναδικές εμπειρίες. Παιδιά και ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως το να κατασκευάσουν οι ίδιοι τα φαναράκια τους και να παρελάσουν στο κέντρο της πόλης. Με λίγη έρευνα θα διαπιστώσετε πως έχετε άπλετες επιλογές για να ζήσετε από πρώτο χέρι την εμπειρία μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων. Στο τέλος της παρέλασης επίσης διεξάγεται μια μεγάλη γιορτή που περιλαμβάνει παραστάσεις μουσική και χορό με παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακοί χοροί και μοντέρνα μουσική συνυπάρχουν αρμονικά. Θα δείτε μάλιστα ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούν hanbok την παραδοσιακή ενδυμασία της Κορέας.

Δεδομένου ότι αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο του Βούδα, μιλάμε για ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και παρόλο που αυτή η γιορτή βρήκε τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο και εκμοντερνίστηκε δεν παύει να κρύβει στην καρδιά της βασικές αξίες της βουδιστικής παράδοσης. Το άπλετό φως αυτής της ημέρας συμβολίζει την πνευματική φώτιση και τη νίκη ενάντια στο σκοτάδι. Παράλληλα χάρη στο γεγονός ότι αυτό το φεστιβάλ συμπίπτει με τον ερχομό της άνοιξης ενισχύεται ο συμβολισμός που προαναφέρθηκε σχετικά με την επικράτηση του φωτός.

Eίναι μια μέρα ιδανική για ευχές. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά πολλά από τα φαναράκια φέρουν πάνω τους τις προσευχές των ιδιοκτητών τους -τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένεια τους ή τα άτομα που αγαπούν γενικότερα- για υγεία, ευημερία και συναισθηματική πληρότητα.

Τυπικά και σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο η γιορτή αυτή πέφτει την όγδοη μέρα του τέταρτου σεληνιακού μήνα. Φέτος αυτή η μέρα αντιστοιχεί στις 9 Μάϊου του Γρηγοριανού ημερολογίου.  Eκτιμάται πως ο εορτασμός έκανε την πρώτη του εμφάνιση κατά τη δυναστεία Silla (57 π.Χ. -935 μ.Χ.) αλλά καθιερώθηκε στη δυναστεία Goryeo (918-1392).Έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο με τους θησαυρούς Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Αν τύχει λοιπόν να βρεθείτε  στην Κορέα το διάστημα του εορτασμού των γενεθλίων του Βούδα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα βουδιστικό ναό, να συμμετάσχετε οι ίδιοι στην παρέλαση, να γευτείτε παραδοσιακό κορεατικό φαγητό, να χορέψετε και  φυσικά να γράψετε την ευχή σας σε ένα από τα πολυάριθμα φαναράκια. Και που ξέρετε; 'Iσως η ευχή αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις μην ξεχάσετε να δείτε τα βίντεο που ακολουθούν για να πάρετε μια γεύση από τους εορτασμούς.

Συναυλία μετά το πέρας της παρέλασης



Πηγές:
http://www.llf.or.kr/bbs/content.php?co_id=history
https://english.visitkorea.or.kr
https://english.seoul.go.kr/yeon-deung-hoe-lotus-lantern-festival/
http://www.koreatimes.co.kr/www/news/art/2010/07/293_70402.html



Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας