Social Media Icons

Καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά στη Ν.Κορέα!

Ιαν 3, 2022 0 comments


Συντάκτρια άρθρου: Κατερίνα Μίχα, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece

Στη Ν. Κορέα το πάντρεμα των παραδόσεων της δύσης σε συνδυασμό με τις παραδόσεις της ανατολής είχε ως αποτέλεσμα η άφιξη του νέου έτους να εορτάζεται δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με το ηλιακό (양력) και σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο (음력). Τι καλύτερο λοιπόν από το να έχει κανείς την ευκαιρία  να γιορτάσει δύο φορές;

Η αλλαγή του χρόνου κατά το ηλιακό ημερολόγιο γίνεται σταθερά την 1η του Ιανουαρίου. Εννοείται πως έχει εορταστικό χαρακτήρα και είθισται μάλιστα οι Κορεάτες να μεταβαίνουν στην εξοχή για να παρακολουθήσουν την πρώτη ανατολή ηλίου της χρονιάς που λέγεται πως φέρνει καλοτυχία και ευημερία. Επίσης στην περιοχή Τζονγκνο (종로) της Σεούλ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα η μεγαλοπρεπής καμπάνα του Bosingak Pavilion ηχεί και καλωσορίζει το νέο έτος. Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από αυτή την καμπάνα καθώς κυριολεκτικά το όνομά της σημαίνει bell street. 

Bosingak Pavilion (보신각)
Η αλλαγή του χρόνου κατά το σεληνιακό ημερολόγιο κυμαίνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της Κορέας. Κάθε έτος στην Κορέα παίρνει το όνομα του και είναι αφιερωμένο σε ένα από τα 12 ζώα-ζώδια (Ποντικός, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Πρόβατο, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος, Γουρούνι). Η Κορεατική Πρωτοχρονιά φέρει το όνομα Σόλαλ (설날) .

Το 2022 και συγκεκριμένα από την 1η του Φεβρουαρίου υποδεχόμαστε τη χρονιά της Τίγρης. Η Τίγρης τόσο σαν ζώο όσο και σαν σύμβολο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κορεατικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο άρθρο μου στον σύνδεσμο που ακολουθεί: Τίγρης: Σύμβολο δύναμης και καλοτυχίας στον κορεατικό πολιτισμό.

Για να γιορτάσει την άφιξη του έτους της τίγρης λοιπόν, το Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο της Κορέας διοργανώνει από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι την 1 Μαρτίου του 2022 την έκθεση με τίτλο: Land of Tigers (호랑이 나라). Παράλληλα το ταχυδρομείο της Κορέας, κυκλοφόρησε μια νέα σειρά από γραμματόσημα και σφραγίδες που απεικονίζουν το αιλουροειδές και το αποδίδουν άλλοτε με χαριτωμένη και άλλοτε με δυναμική έκφραση.

Tα νέα γραμματόσημα

Από την έκθεση Land of Tigers
Το διάστημα των εορτασμών της νέας χρονιάς διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και έθιμα του παρελθόντος αναβιώνουν, επανασυνδέοντας τον κορεατικό λαό με τις ρίζες του και την πλούσια πολιτιστική του παράδοση. Ο εορτασμός του Σολαλ (설날) είναι τριήμερος και περιλαμβάνει:

세배 (σέμπε) : Χαιρετισμός- υπόκλιση που εκτελείται από τα νεότερα και απευθύνεται στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ως ένδειξη σεβασμού. Συνήθως μετά την ολοκλήρωση της υπόκλισης δίνεται από τους μεγαλύτερους στα παιδιά ένα χρηματικό ποσό μέσα σε ένα φάκελο ως δώρο.  

차례 (τσαρέ): Απόδοση τιμών και προσφορά γεύματος στους προγόνους. Τα εδέσματα που προσφέρονται καταναλώνονται από την οικογένεια και θεωρείται πως μεταφέρουν την ευλογία των προγόνων (음복- ούμποκ = drink blessings).  Η ίδια τελετή πραγματοποιείται και κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής γιορτής του Τσούσοκ. (추석)

Παιχνίδια: Φυσικά η διασκέδαση δε θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια σημαντική γιορτή. Αυτές τις μέρες παιχνίδια όπως το γιουτνορι (윷놀이), το τζεγκιτσαγκι (제기차기), το γιοναλιγκι (연날리기) και το νολτιγκι (널뛰기) έχουν την τιμητική τους.

Παίζοντας γιουτνορι

Ενδυμασία: Αν κάποιος περιπλανηθεί στους δρόμους της Κορέας το διάστημα του Σολαλ είναι πολύ πιθανό να συναντήσει πολλά άτομα που να φορούν την παραδοσιακή κορεατική ενδυμασία 한복 (χανμποκ).

Φαγητό: Το εορταστικό τραπέζι είναι πλούσιο και ποτέ δεν απουσιάζει η σούπα τοκ γκουκ (떡국) η οποία αποτελείται από κέικ ρυζιού. Η κατανάλωση της την Πρωτοχρονιά συμβολίζει πως πλέον είμαστε κατά ένα χρόνο μεγαλύτεροι.

Ευχές: Αν θέλετε να ευχηθείτε και εσείς στα κορεατικά καλή χρονιά δεν έχετε παρά να πείτε 

새해 복 많이 받으세요! (saehae bok mani badeuseyo)

το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει: Tο νέο έτος να λάβετε μεγάλη καλοτυχία!

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο που μας μεταφέρει στη γιορτινή Νότια Κορέα. Καλή σας χρονιά!


Εγκατάσταση μπροστά από το συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο COEX


Πηγές :

http://www.arirang.com/news/News_View.asp?nseq=290627
https://www.koreatimes.co.kr/www/art/2022/01/690_321458.html?WA
https://folkency.nfm.go.kr/en/topic/detail/4243
https://www.90daykorean.com/korean-lunar-new-year/
https://asiasociety.org/korea/seollal-korean-lunar-new-year
https://www.nfm.go.kr/home/index.do/




Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας