Social Media Icons

Η γνωστή δημοσιογράφος του Star, Ελισσάβετ Κυρίτση μας μιλάει για τη ζωή της στη Ν. Κορέα! (Συνέντευξη)

Νοε 9, 2021 0 comments

    

Συνέντευξη: Κατερίνα Μίχα, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece

Η Ελισσάβετ Κυρίτση είναι δημοσιογράφος, λάτρης της κορεατικής κουλτούρας και είχα τη χαρά να τη γνωρίσω μέσω της κοινής θητείας μας ως Korea Supporters για την Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό έφυγε για την Ν. Κορέα όπου και ζει μόνιμα πλέον με τον Κορεάτη σύντροφό της.  Σε αυτή τη συνέντευξη μιλήσαμε με την Ελισσάβετ για το πώς προέκυψε η αγάπη της για τον κορεατικό πολιτισμό, για την καθημερινότητα της εκεί και για τα μελλοντικά της σχέδια.

1) Ελισσάβετ, μίλησε μας για εσένα πρώτα. Σε γνωρίσαμε και σε αγαπήσαμε μέσα από το χώρο της τηλεόρασης. Πώς προέκυψε όμως η ενασχόληση σου με τον κορεατικό πολιτισμό και τι σε έκανε να μετακομίσεις εκεί;

Το φθινόπωρο του 2018, κι ενώ έψαχνα μουσική για το βίντεο που έκανα καθημερινά στην πρωινή εκπομπή του Star Στην φωλιά των Κούκου, έπεσα πάνω στο Idol των BTS. Μέχρι τότε, συγγνώμη που θα το πω, αλλά αγνοούσα την ύπαρξή τους. Κάπως έτσι, ξεκίνησα να ψάχνω την k-pop, αν και κάποιους μήνες νωρίτερα είχα ανακαλύψει τους VIXX, μέσω της σειράς Moorim School, που αφορούσε σε ένα σχολείο πολεμικών τεχνών. Ωστόσο, για τα καλά, άρχισα να ασχολούμαι με το k-wave από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν από την πρώτη καραντίνα. Στις προτάσεις του το Netflix μού έβγαζε συνέχεια το "Crash Landing on You", οπότε, διάβασα την υπόθεση, την οποία βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κι έτσι, τους μήνες που αναγκαστήκαμε να μείνουμε στο σπίτι μας, εγώ έβλεπα το ένα k-drama μετά το άλλο. Τότε ήταν που η φίλη μου η Νίκη Μπάκουλη με έβαλε σε ένα group chat, στο Facebook, όπου μαζί με άλλες τρεις κοπέλες συζητούσαμε για τις σειρές που βλέπαμε. Εκεί, γνώρισα την Πηνελόπη, η οποία έκανε μαθήματα κορεατικών με Κορεάτη δάσκαλο, ο οποίος έμενε τότε στην Ευρώπη κι έτσι ξεκίνησα κι εγώ τη γλώσσα. Λίγους μήνες αργότερα, θέλοντας να εξασκήσω όσα μάθαινα, μπήκα σε εφαρμογές για language exchange, όπου και γνώρισα τον μετέπειτα (και νυν) σύντροφό μου. Το ένα έφερε το άλλο και σε συνδυασμό με το ότι δεν μπορούσα να αντέξω άλλο στην Ελλάδα, πήρα την απόφαση να αποδεχτώ την πρότασή του να έρθω στην Κορέα. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε και το ότι ήμουν για μια σεζόν supporter στην κορεατική πρεσβεία της Αθήνας, που με έφερε πιο κοντά στη χώρα και την κουλτούρα της, αφού στο πλαίσιο των άρθρων που έπρεπε να γράψω ως καθήκον μου, διάβασα και μελέτησα πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα.

2) Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που είχες όταν κατέφτασες? Βρέθηκες αντιμέτωπη με το λεγόμενο culture shock?

Η άφιξή μου στην Κορέα ήταν πολύ… κουραστική θα τολμήσω να πω, αφού, λόγω του κορονοϊού, έπρεπε να περάσουμε από πολλούς ελέγχους μέχρι να πάμε στο ξενοδοχείο καραντίνας. Μπορεί να έφτασα απόγευμα, όμως στο λεωφορείο μπήκαμε πια βράδυ, οπότε η πρώτη μου εντύπωση ήταν… φωτεινή! Πολλά φώτα, πολλά, όμως! Η πρώτη εικόνα που έχω από την Κορέα, επί της ουσίας, ήταν η θέα από το παράθυρο του ξενοδοχείου στο Γιόνγκιν, το οποίο βρίσκεται στη μια άκρη της πόλης. Θέα στο βουνό και στο βάθος το τεράστιο πάρκο ψυχαγωγίας Everland, αλλά για μένα η πιο όμορφη εικόνα ήταν εκείνη της ηλικιωμένης κυρίας που στην ταράτσα του σπιτιού της άπλωνε κατακόκκινες πιπεριές τσίλι για να τις αποξηράνει στον ήλιο. Τώρα, σε ό,τι αφορά στο culture shock, αυτό που μου συμβαίνει είναι εντυπωσιακό. Νιώθω απίστευτα οικεία, χωρίς να με εκπλήσσει κάτι. Ενδεχομένως γιατί, μέσω των σειρών και των ταινιών, κατάλαβα τον τρόπο ζωής, τις συμπεριφορές, εξοικειώθηκα με τις εικόνες κι όταν ήρθα, είχα κάνει τόσο καλό adaptation, που ήταν σαν να ζούσα από πάντα εδώ. Παράξενο, αλλά αληθινό!

                                                                                                                                                     

Η θέα από το ξενοδοχείο 

3) Πες μας λίγα λόγια για την πόλη που μένεις το Chungju (충주시). Πώς είναι η καθημερινότητα εκεί?

Η Chungju είναι μια πόλη περίπου 209.500 κατοίκων, με υπέροχη φύση. Περιτριγυρίζεται από βουνά, στα οποία αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, έχεις να περπατάς για μήνες! Είναι μια πόλη που απλώνεται σε έκταση, με λίγα ψηλά κτήρια, στα οποία υπάρχουν διαμερίσματα, αλλά και κάποιες υπηρεσίες. Έχει λίμνη, τη Χοαμτζί, και πολλά ρυάκια που τη διασχίζουν. Έχω βρει τη χαρά μου γιατί μπορώ να κάνω ποδήλατο, χωρίς να κινδυνεύω να με πάρουν παραμάζωμα, η κίνησή της είναι ανθρώπινη και οι κάτοικοί της εξαιρετικά φιλικοί. Αν και  δεν μιλάω ακόμη καλά κορεάτικα, έχω καταφέρει να κάνω αγορές, αφού οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν στη συνεννόηση. Γενικά, είναι μια ήσυχη, πανέμορφη, πόλη, που και στρεσαρισμένος να είσαι, κάνεις μια βόλτα και σου περνούν όλα.

Ιστορικά, η Chungju ήταν η, ας την πούμε, πρωτεύουσα της Σίλλα, κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων, αφού υπήρξε διοικητικό κέντρο της περιοχής, από το οποίο δίνονταν διαταγές που μπορούσαν να επηρεάσουν όλη τη χερσόνησο. Επίσης, έπαιξε σημαντικό στρατιωτικό ρόλο κατά την ενοποίηση των Τριών Βασιλείων και παρέμεινε σημαντική πόλη και κατά την Goryeo period. Όλη η πόλη, αλλά και η γύρω περιοχή της, αποτελεί ένα τεράστιο ιστορικό μουσείο, με πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς.

Η Ελισσάβετ στην παγόδα των επτά επιπέδων (Δυναστεία Σίλλα)

4) Όταν τους λες πως είσαι από την Ελλάδα, τι σου λένε? Τι γνωρίζουν για τη χώρα μας;

Τη Σαντορίνη, φυσικά! Και τους αρχαίους θεούς του Ολύμπου. Νομίζω πως αγαπούν την Ελλάδα, αν και δεν νομίζω ότι ξέρουν πολλά πράγματα. Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα, σε αντίθεση με την Ισπανία που στέλνει πολλά περισσότερα. Δηλαδή, δεν μπορεί να μην υπάρχει ελληνικό ελαιόλαδο ή κρασί. Τουλάχιστον, στην πόλη που ζω, δεν βρήκα κάτι ελληνικό, εκτός από… φέτα! Φαντάσου ότι φασόλια και φακές βρήκα σε… ασιατικό μάρκετ!

5) Πιστεύεις ότι υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο ζωής των Ελλήνων και των Κορεατών;

Και ναι και όχι. Οι Κορεάτες δουλεύουν πολύ, πάρα πολύ, όμως! Μου κάνει τρομερή εντύπωση που τα καταστήματα είναι ανοικτά επτά μέρες την εβδομάδα και τα σούπερ μάρκετ, φαντάζομαι και άλλα μαγαζιά, από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Το βρίσκω τρομερά εξοντωτικό. Όμως, μοιάζουμε πολύ στα τραπέζια και στην παρέα. Οι Κορεάτες είναι φιλόξενοι, γενναιόδωροι, ευχάριστοι και με χιούμορ. Α, μοιάζουμε και στην οδήγηση! Έλληνες και Κορεάτες στον δρόμο είμαστε λίγο… απρόσεκτοι να το πω; αυθόρμητοι να το πω;

6) Διάσημα συγκροτήματα (BTS) και σειρές (Squid Game) που παρακολουθούμε φανατικά εδώ, έχουν την ίδια απήχηση εκεί; Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το next big thing που θα λατρέψουν οι fans στη δύση;

Κοίτα, η αξία των BTS εδώ, μεταφράζεται σε τηλεοπτικό χρόνο, στις διαφημίσεις. Είναι εντυπωσιακό το πόσες εταιρείες τους εμπιστεύονται για την προώθηση των προϊόντων τους. Επίσης, εταιρεία sportswear τούς έχει τεράστια φωτογραφία πάνω από την πρόσοψη του καταστήματος, κυκλοφορούν πολλά προϊόντα, από τσίχλες μέχρι ομπρέλες και προπληρωμένες κάρτες με τα πρόσωπα των μελών του συγκροτήματος. Έχω γνωρίσει μερικές κοπέλες Army, που με ρωτούσαν για τις Ελληνίδες φαν. Πραγματικά, οι BTS συνδέουν τόσο πολύ κόσμο, απ’ όλο τον πλανήτη και είναι εντυπωσιακό όλο αυτό. Τώρα, σχετικά με το Squid Game, εννοείται πως οι Κορεάτες εκμεταλλεύονται τον ντόρο που έχει γίνει, αφού φέτος, τη βραδιά του Halloween, οι εμπνευσμένες από τη σειρά αμφιέσεις είχαν την τιμητική τους. Επίσης, οι ηθοποιοί του σίριαλ εξαργυρώνουν την επιτυχία τους, αφού οι εταιρείες τούς εμπιστεύονται για την προώθηση των προϊόντων τους. Έχω δει, ας πούμε, τον Lee Jung Jae (ο παίκτης 456) σε τουλάχιστον τρεις διαφημίσεις! Παράλληλα, παίζονται παλιότερες ταινίες των πρωταγωνιστών της σειράς, σχεδόν κάθε μέρα, στην κορεατική τηλεόραση! Ρεπλίκα σε τεράστιο, φυσικά, μέγεθος, της κούκλας του πρώτου παιχνιδιού «Red Light, Green Light», της Young Hee, κυκλοφορεί σε όλη την Κορέα, όπου ο κόσμος σπεύδει να φωτογραφηθεί και να τη δει από κοντά. Αυτό, έχει φύγει από τα σύνορα της χώρας, αφού η συγκεκριμένη ατραξιόν στήνεται και σε άλλες χώρες.

Τώρα, για το ποιο θα είναι το next best thing, νομίζω πως το Hellbound, άλλη μια σειρά που βασίζεται σε webtoon, θα κάνει το μπαμ, αρκεί εκείνοι που είδαν το Squid Game να θελήσουν να δώσουν μια ευκαιρία στην κορεατική τηλεόραση. Γιατί, ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται. Συνέβη κάπως και με το Kingdom. Κάτι γίνεται χιτ, το βλέπουμε και μετά δεν ψάχνουμε να δούμε τι άλλο έχει να προσφέρει η τηλεοπτική βιομηχανία της Κορέας. Σταματάμε εκεί. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διαμάντια, αν το ψάξει κανείς. Από θρίλερ τρόμου και αστυνομικά, μέχρι τα rom-coms και τα κοινωνικά σίριαλ, όπως ας πούμε το Move to heaven.

7) Πες έχεις μερικά αγαπημένα σου μέρη, φαγητά, δραστηριότητες που έχεις ξεχωρίσει στην Κορέα!

Η αλήθεια είναι πως θα έχω καλύτερη εικόνα, όταν επισκεφτώ κι άλλες πόλεις και περιοχές, εκτός Chungju. Προς το παρόν, λατρεύω τη λίμνη της πόλης, η οποία περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό πάρκο. Θέλω να κάνω πεζοπορία στο βουνό, αλλά και κάμπινγκ σε κοντινά στην πόλη μέρη, όπως για παράδειγμα δίπλα στον ποταμό Dalcheon, μέρος όπου γυρίστηκε μια από τις σκηνές του kdrama Vincenzo. Τώρα, στα φαγητά, με δυσκολεύεις, γιατί ό,τι έχω φάει είναι υπέροχο. Από τα ταπεινά fishcakes, μέχρι τα beef galbi, κι από το jajamyeong μέχρι, τι να πω, το ψητό χέλι. Λατρεύω το yellow radish, ενώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο λωτός (persimmon) δεν είναι τόσο αγαπητός στην Ελλάδα. Είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα που έχω φάει κι εδώ, είναι πάρα πολύ δημοφιλής, αφού φυτρώνει, στην ουσία, παντού. Όπως συμβαίνει με τις δικές μας νερατζιές, ας πούμε!

Η λίμνη Hoamji
8) Πες μας για κάτι που σου έκανε εντύπωση στην Κορέα και που δεν είχες συναντήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι μικροί-μεγάλοι οδηγούν ποδήλατο! Βλέπεις από πιτσιρίκια, μέχρι παππούδες και γιαγιάδες με τα ποδήλατά τους παντού στην πόλη. Επίσης, εντάξει, αυτό είναι γνωστό, οι διαφορετικοί τρόποι συμπεριφοράς και χρήσης λέξεων και εκφράσεων σε ανθρώπους μεγαλύτερους ή που δεν γνωρίζεις κι ο σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύεις. Αυτό που αγαπώ, πάντως, είναι που δεν μπαίνεις στο σπίτι με τα παπούτσια, αλλά τα αφήνεις στην είσοδο. Το κάνουμε και στην Ελλάδα, αλλά είναι προαιρετικό. Εδώ, σε όποιο σπίτι κι αν πας, πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου. Όπως και σε κάποια μαγαζιά. Γι’ αυτό και όλοι προτιμούν άνετα αθλητικά παπούτσια, ή κάποια που να βγαίνουν εύκολα. Κι επίσης, εδώ, οι παντόφλες κολυμβητηρίου με τις κάλτσες δεν είναι στυλιστικό τρεντ, αλλά εύκολη λύση για το βάλε-βγάλε!

9) Θα συνεχίσεις να εμφανίζεσαι στην Ελληνική τηλεόραση και να μας μεταφέρεις εμπειρίες από εκεί; Σκοπεύεις μήπως να κάνεις κανάλι στο YouTube ή θα χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μείνεις σε επαφή με το ελληνικό κοινό;

Η αλήθεια είναι πως είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στο Star και την παραγωγή της πρωινής εκπομπής Breakfast@Star που στήριξαν την επιλογή μου κι έκαναν δεκτή την πρότασή μου να δουλεύω εξ αποστάσεως. Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σαφώς, στο πρόγραμμα είναι να κάνω κάποιες live εμφανίσεις και να περιγράφω κάποια πράγματα που αφορούν την Κορέα και τον τρόπο ζωής. Επίσης, θα αρχίσω να ανεβάζω και vlogs στο κανάλι μου στο YouTube (Soraya TV), αλλά και άρθρα στο blog μου, που θα είναι έτοιμο προσεχώς (www.thekfactor.com.gr). Επίσης, επειδή είμαι λάτρης του Instagram, προτιμώ να ανεβάζω εκεί φωτογραφίες και stories (sorayamntnegro).

10) Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που δέχθηκες να παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη και για το χρόνο που αφιέρωσες στην κουβέντα μας! Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ή να πεις κάτι άλλο εσύ στους αναγνώστες μας;

Να κυνηγάτε τα όνειρά σας, να τολμάτε και να διεκδικείτε τη ζωή που θέλετε να κάνετε! Και,stay safe, μέχρι να περάσει όλη αυτή η περιπέτεια που ζούμε…

Στην Ακαδημία Taekyeon


Μπορείτε να διαβάσετε και άλλες συνεντεύξεις Ελλήνων που ζουν στην Κορέα στους παρακάτω συνδέσμους:






Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας