Social Media Icons

Ταξιδι στον κοσμο του Κορεατικου Street Food

Δεκ 4, 2020 0 comments

 

Συντάκτρια άρθρου: Κατερίνα Μίχα για την Korean Embassy in Greece

Ένα άρωμα, μια γεύση, μπορούν να ξυπνήσουν αναμνήσεις,να μας μεταφέρουν χιλιόμετρα μακριά ή ακόμα και να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Από την κουζίνα της βασιλικής αυλής μέχρι τις ημέρες μας το κορεατικό φαγητό έχει ενθουσιάσει επαγγελματίες σεφ καθώς και λάτρεις της γαστρονομίας από όλο τον κόσμο. Σήμερα θα εξερευνήσουμε τον κόσμο του κορεατικού street food. Άλλοτε αυθεντικά κορεατικά φαγητά άλλοτε παντρεμένα με γεύσεις της δύσης, οι λιχουδιές που πωλούνται στους πάγκους των αγορών θα σας συναρπάσουν. Ας περιπλανηθούμε λοιπόν νοερά στους δρόμους της Κορέας μέσα από τα πιάτα της. 


1.Tteokbokki/Spicy rice cakes (떡볶이)


Στη δυναστεία του Τζόσον το τοκμποκι ήταν ένα έδεσμα που μπορούσε να απολαύσει μόνο ο βασιλιάς και η άρχουσα τάξη. Από την αρχική μορφή του πιάτου απουσίαζε η κόκκινη πικάντικη σως γνωστή ως γκοτζουτζανγκ και το πιάτο συνοδευόταν από κρέας και λαχανικά. Το τοκμποκι όπως το ξέρουμε σήμερα έκανε την πρώτη του εμφάνιση γύρω στο 1950.

2.Hotteok /Sweet Pancakes (호떡)



 Το χό-τοκ είναι άλλο ένα street food με ιστορία. Πιστεύεται, ότι έγινε γνωστό στην Κορέα το 19 αιώνα γύρω στο 1882 όπου και εισήχθη από την Κίνα μέσω εμπόρων. Οι Κινέζοι έμποροι προτιμούσαν η γέμιση να είναι κρέας, αγαπημένη εκδοχή των Κορεατών όμως είναι η γλυκιά. Η γέμιση αποτελείται από: μέλι, καστανή ζάχαρη, κανέλα και ξηρούς καρπούς συνήθως φιστίκια.

3.Dakgangjeong/Fried Chicken (닭강정)



 Τηγανητό κοτόπουλο παναρισμένο με αλεύρι. Συνδυάζει την τραγανή με τη μαστιχωτή υφή και την πικάντικη με γλυκιά γεύση. Είναι βουτηγμένο σε γλυκιά σως που φτιάχνεται από καυτερη σάλτσα (γκοτζουτζανγκ) ζάχαρη και άλλα συστατικά. Το όνομα του αποτελείται από τις λέξεις τακ που σημαίνει κοτόπουλο και κάντζονγκ που παραπέμπει σε ένα παραδοσιακό κορεάτικο γλυκό με το ίδιο όνομα λόγω της γλυκιάς του γεύσης.

4.Patbingsu (팥빙수)



 Ένα γλυκό που έχει τις ρίζες του στο βασίλειο του Τζόσον. Λέγεται πως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρωγαν τριμμένο πάγο σε συνδυασμό με φρούτα,ξηρούς καρπούς, κεικ ρυζιού η γλυκιά πάστα φασολιού. Με το πέρασμα των χρόνων το γλυκό άρχισε να δέχεται επιρροές από τη δύση και προστέθηκαν εκδοχές με σοκολάτα, σαντιγί, μπισκότo, κεράσια ακόμα και με καφέ. Και η παραδοσιακή εκδοχή και η σύχρονη βρίσκονται σε κυκλοφορία.

5.Odeng-guk (오뎅국)/Eomuk-guk (어묵국)



 Το όντενγκ γκουκ ή αλλιώς fish cake soup έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Μπουσάν. Προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι ένα πιάτο που συνήθως συνοδεύει το αλκοολ.

6.Bungeoppang (붕어빵)



 Μην αφήσετε το σχήμα του να σας ξεγελάσει, το ψαράκι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα θαλασσινά. Αντιθέτως αποτελεί μια γλυκιά λιχουδιά. Είναι βάφλες γεμιστές με γλυκιά πάστα φασολιού ή με κρέμα custard.

7.Chapssal doughnuts (찹쌀도너츠)



 Άλλη μια γλυκιά λιχουδιά. Ντόνατς από ρυζάλευρο γεμιστά με γλυκιά πάστα φασολιού και πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα.

8.Gyeran bbang/Egg Bread (계란빵)



 Σερβίρεται ζεστό, ιδανικό για τις χειμωνιάτικες μέρες! Αλμυρό κείκ που στην επιφάνειά του έχει αυγό μπέικον τυρί κ.α

9.Bbopkki/Sugar Lollipop (뽑기)



 Καραμελωμένη ζάχαρη και σόδα ζαχαροπλαστικής. Αυτά τα 2 υλικά μόνο χρειάζονται για να φτιαχτεί αυτό το μπισκοτάκι.Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές από τα 70s έως τα 90s. Σήμερα θεωρείται γλυκό με “ρετρό” αέρα. 

10.Hweori Gamja /Tornado Potato (회오리 감자)



 Κορεατική δημιουργία που έγινε αγαπητή παγκοσμίως και τώρα πια μπορούμε να το βρούμε και στην Ελλάδα. Στριφογυριστές τηγανητές πατάτες.

Η λίστα φυσικά δε σταματάει εδώ καθώς οι επιλογές για street food στην Κορέα είναι αμέτρητες και περιμένουν τους επισκέπτες της να τα ανακαλύψουν.




Πηγές: https://foodstoryist.tistory.com/79

https://koreandramaland.com/listings/myeongdong-shopping-streets/

https://korcan50years.com/2014/02/10/tteokbokki-from-the-royal-palaces-and-onto-the-streets/

https://www.koreanbapsang.com/dakgangjeong-sweet-crispy-chicken/

https://www.svadore.com/bungeoppang-street-food/

https://en.wikipedia.org/wiki/Gyeran-ppang

https://www.carvingajourney.com/recipes/traditional-korean-%EB%BD%91%EA%B8%B0-ppopgi/

https://en.wikipedia.org/wiki/Tornado_potato

https://en.wikipedia.org/wiki/Patbingsu






Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας