Συντάκτρια άρθρου: Κατερίνα Μίχα για την Korean Embassy in Greece
Όπως περιπλανιόμαστε στους δρόμους της Σεούλ (서울), φτάνοντας στη πλατεία Γκουανγκχουαμουν (광화문) που βρίσκεται δίπλα από το παλάτι, συναντάμε δύο αγάλματα τα οποία μας ψιθυρίζουν μυστικά από το ηρωικό παρελθόν της Κορέας. Μπροστά από το άγαλμα του βασιλιά Σετζόνγκ (세종) του πατέρα του κορεατικού αλφαβήτου, βρίσκεται το άγαλμα του ναυάρχου Γι Σουν Σιν (이순신) του προστάτη του έθνους.
The Korea Times
Ο Γι Σουν Σιν (1545-1598) αποτελεί μια ξεχωριστή φιγούρα στην ιστορία της Κορέας και χάρισε στη χώρα του πολλές νίκες προστατεύοντας την από τους κατακτητές. Πιστός στο βασιλιά του έδωσε γενναίες μάχες. Δε γνώρισε ούτε μια ήττα αφού από τις 23 μάχες που έδωσε και οι 23 ήταν νικηφόρες. Στη μάχη του Μιονγκνιανγκ (명량) πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή νίκη δεδομένου πως, μόνο με 13 πολεμικά πλοία στην κατοχή του, κατατρόπωσε τον ιαπωνικό στόλο ο οποίος αποτελούνταν από 133 πλοία.
Θεωρείται πως αυτός ήταν που ανέπτυξε στην τελική του μορφή το πλοίο μάχης κομπουκσον (거북선=turtle ship). Αυτό που κάνει το κομπουκσον να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία είναι ένας σιδερένιος “θόλος” στολισμένος με καρφιά που καλύπτει το κατάστρωμα και λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα από τις επιθέσεις των εχθρών. Στη πρύμνη του πλοίου, σύμφωνα με τις πηγές, φαίνεται πως υπήρχε διακοσμημένη μια κεφαλή δράκου από το στόμα του οποίου έβγαιναν είτε καπνοί για να παραπλανήσουν τον εχθρό είτε βολές κανονιού.
Οι μοναδικές στρατηγικές του ικανότητες και το αδάμαστο πνεύμα του στη μάχη προκάλεσαν ζήλια στον περίγυρό του. Οι πολιτικές ίντριγκες και οι συνωμοσίες των αυλικών του παλατιού τον έκαναν να χάσει το αξίωμά του, να φυλακιστεί, μέχρι και να βασανιστεί. Αυτό δεν τον εμπόδισε βέβαια από το να ξανακερδίσει τον τίτλο που δικαιωματικά του άνηκε. Πέθανε ηρωικά κατά της διάρκεια της ναυμαχίας Νόριανγκ (노량).Τα τελευταία του λόγια ήταν “Συνεχίστε να χτυπάτε τα τύμπανα του πολέμου, η μάχη βρίσκεται στο ζενίθ της. Μην ανακοινώσετε το θάνατό μου ” δείχνοντας έτσι το πόσο αξιοθαύμαστος στρατιωτικός ήταν ακόμα και στις τελευταίες του στιγμές. Όταν η μάχη έφτασε στο τέλος της και οι στρατιώτες έμαθαν τα δυσάρεστα νέα είπαν “Ακόμα και νεκρός ο ναύαρχος νικάει τους εχθρούς του.”
Πηγές:
http://www.gyeongnam.go.kr/yisunshin_eng/index.gyeong?menuCd=DOM_000010204005000000
http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-6/nanjung-ilgi-war-diary-of-admiral-yi-sun-sin/
https://www.youtube.com/watch?v=Cw8p-D6kDAM
https://english.visitkorea.or.kr/enu/KOO/OO_EN_13_1_2.jsp?keyword=&searchType=&gotoPage=31&cid=347323
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου