Social Media Icons

«Αυξανομενο το ενδιαφερον για την Ελλαδα στην Κορέα». Συνεντευξη του Μητροπολιτη Κορεας και καθηγητη Παν/μιου HUFS κ. Αμβροσιου

Δεκ 4, 2020 0 comments

 

Συνέντευξη: Κατερίνα Μίχα για την Korean Embassy in Greece

Πριν από λίγες μέρες ήρθα σε επικοινωνία με τον κ. Αμβρόσιο Ζωγράφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Hankuk University of Foreign Studies στη Σεούλ (한국외국어대학교) στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών, προκειμένου να του ζητήσω να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη για να μάθουν οι αναγνώστες μας την αγάπη που δείχνουν οι Κορεάτες φοιτητές/τριες για τις Ελληνικές σπουδές. Ο Σεβασμιότατος παρότι είχε περιορισμένο χρόνο -καθώς προετοιμάζεται για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους - δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη λοιπόν θα δούμε πως η εκπαίδευση λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ δύο λαών και τους φέρνει πιο κοντά.

Πώς αποφασίσατε να διδάξετε στην Κορέα;

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να αναφέρω λίγα λόγια για το χρονικό ιδρύσεως του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Hankuk University of Foreign Studies (HUFS). Η ιδέα ιδρύσεως ενός τέτοιου Τμήματος είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του ᾽90. Έγιναν αρκετές προσπάθειες από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κορέα αλλά το όνειρο έγινε πραγματικότητα μόνον όταν το 2004 ο Πρύτανης, τότε, του Πανεπιστημίου μας Dr. Ahn Byong-man, με τις παρεμβάσεις του καθηγητού κ. Άγγελου Yu, ο οποίος είναι διδάκτωρ του ΕΚΠΑ (Τμήμα Γλωσσολογίας) και μέλος της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, πείστηκε για την μεγάλη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας. Έτσι το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών λειτούργησε για πρώτη φορά το 2014 με 24 φοιτητές και πρώτο διδάξαντα τον ομιλούντα. Ας σημειωθεί ότι το Τμήμα μας είναι το πρώτο όχι μόνον στην Κορέα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. To 2006 ο τέως Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο τέως Πρύτανης του HUFS κ. Park Chul υπέγραψαν Σύμφωνο Διμερούς Συνεργασίας μεταξύ του Hankuk University of Foreign Studies και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι αντικείμενο διδάσκετε τους φοιτητές σας στο Πανεπιστήμιο και σε ποια γλώσσα διεξάγονται τα μαθήματα;

Στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών διδάσκονται: Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Λογοτεχνία, Μυθολογία και Τέχνη. Ορισμένα μαθήματα, όπως π.χ. η Ιστορία και η Μυθολογία, διδάσκονται αποκλειστικά στην Κορεατική. Τα μαθήματα γλώσσας διδάσκονται στην Ελληνική. Στους πρωτοετείς π.χ. αρχίζουμε την διδασκαλία με Κορεατικά και καθώς προχωράει η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας αφαιρούμε Κορεατικά και προσθέτουμε Ελληνικά.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα στην Κορέα;

Το ενδιαφέρον των Κορεατών για την Ελλάδα συνεχώς αυξάνει. Σ᾽ αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο τουρισμός. Για πολλούς νιόπαντρους Κορεάτες π.χ. τα ελληνικά νησιά, με προτίμηση την Σαντορίνη, είναι τουριστικός προορισμός για το γαμήλιο ταξίδι τους. Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κορέας η Ελληνική Γλώσσα έχει μεγάλη σημασία. Επίσης ενδιαφέρον δείχνουν για την εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Προτεστάντες και Ρωμαιοκαθολικοί θεολόγοι, ιερείς και μοναχοί, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο πρωτότυπο κείμενο της Καινής Διαθήκης.

Ποιες ομοιότητες εντοπίζετε μεταξύ των Κορεατών και των Ελλήνων και ποιες διαφορές;

Το θέμα αυτό είναι τεράστιο και δεν μπορεί να εξαντληθεί στα περιορισμένα όρια μιας σύντομης συνέντευξης όπως η παρούσα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και άλλες διαφορές, αλλά δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτά που μας χωρίζουν. Προτιμώ να αναφέρω δειγματοληπτικά κάποιες ομοιότητες, οι οποίες μας ενώνουν. Η Κορέα και η Ελλάδα έχουν μια μακραίωνη Ιστορία. Έχουν περάσει παρόμοιες εθνικές συμφορές με πολέμους, κατοχές, στερήσεις κ.λπ. Και οι δύο λαοί δείχνουν σεβασμό στον θεσμό της οικογένειας, αγαπούν την τέχνη και την φύση. Η θυσία των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, που αγωνίστηκαν στα πεδία των πιο σκληρών μαχών, και πολλοί απ᾽ αυτούς έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία των πολιτών κατά τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-53), είναι ένα ενοποιητικό στοιχείο που ενώνει γερά τους δύο λαούς, γιατί υπάρχουν δεσμοί αίματος.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε ή να πείτε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να τονίσω με έμφαση την ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κορέας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα καλύτερης και συχνότερης επικοινωνίας Κορεατών και Ελλήνων για την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών της ελληνοκορεατικής φιλίας. Η αεροπορική αυτή σύνδεση θα διευκόλυνε τα μέγιστα τους Χριστιανούς Κορεάτες, οι οποίοι αγαπούν πολύ τον προσκυνηματικό τουρισμό, για να επισκεφθούν σπουδαία χριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ θερμώς για την ευκαιρία που μου δώσατε, μέσῳ αυτής της συνέντευξης, να επικοινωνήσω με τους αγαπητούς αναγνώστες σας. Εύχομαι υγεία και κάθε καλό σε όλους.



Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας