Συντάκτρια άρθρου: Κατερίνα Μίχα για την Korean Embassy in Greece
Σε λίγες μέρες από τώρα στην Κορέα πλησιάζει το φεστιβάλ Τσίλσοκ (칠석) (七夕). Γνωρίζετε όμως ποιος θρύλος κρύβεται πίσω από αυτή τη γιορτή;
Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά το νυχτερινό ουρανό το καλοκαίρι θα δούμε δύο πολύ λαμπερά αστέρια να ξεχωρίζουν, γνωστά στο δυτικό κόσμο ως Αλτάιρ και Βέγκα. Στην μακρινή ανατολή για τα δύο αυτά αστέρια έχει γραφτεί μια ιστορία απαγορευμένης αγάπης.
Μια φορά και ένα καιρό λοιπόν ο βασιλιάς του ουρανού είχε μια κόρη που όλοι τη θαύμαζαν για την ομορφιά και τη χάρη της. Την κοπέλα αυτή την αποκαλούσαν Τζικ Νιό (직녀) (織女) και το όνομα της μας αποκαλύπτει και την ιδιότητα της αφού σημαίνει η κοπέλα που υφαίνει.
Μια ανοιξιάτικη μέρα η Τζικ Νιο αποφάσισε να βγει έξω από το παλάτι της και να επισκεφτεί το βασίλειο των θνητών. Εκεί συνάντησε τον Κιον Ου (견우) (牽牛) (βοσκός). Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και υποσχέθηκαν να παντρευτούν.
Όταν έγιναν και επίσημα ζευγάρι ήταν τόσο πολύ ερωτευμένοι που παραμελούσαν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να εξοργίσουν το βασιλιά του ουρανού που αποφάσισε να τους χωρίσει. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι από εκείνη τη μέρα και στο εξής θα ζούσαν μακριά ο ένας από τον άλλο, ο Κιον Ου στην μια άκρη του ποταμού των αστεριών και η Τζικ Νιο στην άλλη. Τους επετράπη να συναντιούνται μόνο μια φορά το χρόνο.
Όταν έφτασε εκείνη η μέρα, ο ποταμός των αστεριών που δεν είναι άλλος από το Γαλαξία μας, ήταν βαθύς και απροσπέλαστος με αποτέλεσμα οι δυο νέοι να μην μπορούν να το διασχίσουν. Κάποια πουλιά τους λυπήθηκαν και αποφάσισαν να σχηματίσουν με τα σώματά τους μια γέφυρα. Ο Κιον Ου και η Τζικ Νιο κατάφεραν επιτέλους να συναντηθούν και πέρασαν μαζί όλη τη μέρα.
Ο θρύλος λέει ότι όταν πλησιάζει η ώρα να χωριστούν οι δύο ερωτευμένοι τα δάκρυα τους γίνονται βροχή στον κόσμο των θνητών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η γιορτή σηματοδοτεί επίσης το τέλος του καύσωνα και την αρχή των μουσώνων.
H γέφυρα που σχηματίστηκε από τα πουλιά ονομάζεται Οτζακιό (오작교) και στα κορεατικά σημαίνει γέφυρα από κοράκια και καρακάξες. Μια γέφυρα που φέρει το ίδιο όνομα προς τιμήν της ιστορίας αυτής βρίσκεται στο Ναμγουόν (남원) στον κήπο Γκουανχαλουγουόν (광한루원) και λέγεται πως όποιο ζευγάρι τη διασχίσει θα μείνει μαζί για πάντα και θα αποκτήσει υγιή παιδιά.
Το Τσίλσοκ σύμφωνα με την παράδοση και ακολουθώντας το σεληνιακό ημερολόγιο γιορτάζεται την έβδομη μέρα του έβδομου μήνα. Φέτος η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στις 7 Αυγούστου του ηλιακού ημερολογίου.
Τα παλιά τα χρόνια ο εορτασμός περιλάμβανε την κατανάλωση φαγητών με βάση το σιτάρι όπως είναι το μιλτζονμπιονγκ (밀전병) (καθώς οι κρύοι άνεμοι μετά το Τσίλσοκ θα αλλοίωναν τη γεύση των σιτηρών) και την κατανάλωση κέικ ρυζιού (시루떡). Επίσης εκείνη τη μέρα τα κορίτσια συνήθιζαν να προσεύχονται στην Τζικ νιο για να βελτιωθούν οι ικανότητες τους στην ύφανση.Είναι ένα από τα λίγα φεστιβάλ που γιορτάζεται παράλληλα σε πολλά μέρη της Ασίας όπως την Κίνα το Βιετνάμ την Ιαπωνία κλπ .
Οι εκδοχές της ιστορίας είναι πολλές (σε άλλη εκδοχή οι δύο ερωτευμένοι χωρίζονται όχι γιατί παραμελούν τα καθήκοντά τους αλλά γιατί προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, ο ένας είναι θνητός και η άλλη νεράιδα) ο κορμός όμως παραμένει ο ίδιος.
Στη σύγχρονη εποχή ο εορτασμός δεν παίρνει μεγάλη έκταση παρόλα αυτά όταν κοιτούν τα δύο αυτά αστέρια όλοι θυμούνται την ιστορία του Κιον Ου και της Τζικ Νιο.
Πηγές: https://web.archive.org/web/20141205034709/http://www.nfm.go.kr/Data/cMjuly01.jsp
http://eng.jirisantour.com/theme/story.jsp?menu=theme&submenu=story&idx=S100034
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου